Bateriové stanice ECOFLOW

Bateriové stanice ECOFLOW

Bateriové stanice -  představení a minitest modelu DELTA MAX.

Vážení zákazníci, jak již jste si mohli povšimnout, na našem e-shopu můžete nově zakoupit také bateriové stanice, solární panely a další příslušenství předního výrobce v tomto segmentu - ECOFLOW.

Co je bateriová stanice?

Bateriová stanice je vlastně několikanásobně větší powerbanka, která může zajistit nejen napájení telefonu nebo notebooku ale v podstatě drtivou většinu domácích spotřebičů. Již na nejmenším modelu bateriové stanice ECOFLOW RIVER totiž naleznete klasickou 230V AC zásuvku.

Modely bateriových stanic ECOFLOW se dělí na dvě hlavní řady a to modely RIVER a modely DELTA.

Řada RIVER je vhodná, díky své nízké hmotnosti, lehké manipulaci a přenášení např. při kempování, rybaření, pro fotografy, DJs apod. V podstatě „energie sbalená na cestu“.

Naopak bateriové stanice řady DELTA již lze při svých větších kapacitách doporučit jako záložní zdroj energie v rodinném domě, nebo (při použití solárních panelů) být zcela nezávislý na elektrické síti např. v garáži, pergole nebo menší chatce. Modely DELTA směle doporučujeme také na stavbu – hluk a zápach z benzínového nebo dieselového generátoru, stejně jako jeho údržba (výměna olejů, filtrů, servis) je již minulostí.

MINITEST modelu ECOFLOW DELTA MAX se solárním panelem 220Wp

Na téměř měsíční testování jsme si vybrali středně velkou baterii DELTA MAX. Ihned po vybalení nás překvapilo robustní zpracování a povedený design – nikde nic nevrže a vypadá, že i drobný pád by nemusel baterii poškodit. Součástí balení je nabíjecí kabel do AC (el. sítě) a nabíjecí kabel do auta (do „autozapalovače“). AC výstup na této stanici je 2400W, to znaméná, že můžete bez obav zapojit i spotřebič s vyšším odběrem. (topení, rychlovarná konvice, kávovar,vrtačku,brusku) Samozřejmostí je dostatek klasických portů USB i USB-C podporující rychlonabíjení.

Jak se to nabíjí, kolik to vydrží, co to „utáhne“?

Na obvyklé otázky zákazníků se pokusíme jednoduše odpovědět – testovaný model DELTA MAX je plně nabit z 0 na 100% kapacity z elektrické sítě za solidních cca 120 minut. Přes solární panely to samozřejmě již tak rychlé není a záleží na svitu slunce a správném naklonění panelu ale o tom až později. DELTA MAX má kapacitu baterie 2016Wh. Co to znamená v praxi? Když zapojíte kupříkladu LED TV o odběru 70W plus menší spotřebiče jako WIFI Router a lampu bude odběr cca 100W. Jednoduchou matematikou dospějeme k tomu, že tyto spotřebiče dokáže DELTA MAX napájet krásných zhruba dvacet hodin.Tudíž v letním období, pokud budete baterii nabíjet přes solární panely, bude svítit slunce a budete používat pouze spotřebiče s menším odběrem tak můžete být zcela nezávislí na elektrické síti. Ovšem pokud zapnete spotřebič o vysokém příkonu 2000W (topení, fritéza), vydrží Vám ho napájet stanice DELTA MAX zhruba jednu hodinu.  Pokud tedy opravdu chcete baterie využít jako záložní zdroj pro větší rodinný dům anebo v létě ušetřit a být v domě napojen na baterie ECOFLOW se solárními panely, doporučujeme zakoupit vyšší model DELTA PROrozšiřujícími bateriemi.

K baterii jsme připojili také skládací solární panel nabíjecího výkonu až 220Wp.

Jelikož jsme bateriovou stanici testovali v březnu a slunce se moc neukázalo, solární nabíjení nemůžeme plně zhodnotit. Nicméně při zkoušce pod březnovým sluncem s mírným oparem i tak panel nabíjel 50-60W za hodinu. Jak již jsme psali výše, aby 220Wp panel nabíjel 150W a více, musí být obloha bez mraků a panel správně nakloněný k slunci. Při ideálních podmínkách by tuto stanici měl tento panel nabít asi za 12-14 hodin. Pokud je slunce pod mrakem, solární panel nenabíjí. Tento skládací panel je tak nejvíce vhodný jakožto cestovní na kempování, na zahradu apod. Pokud chcete dobíjet baterii v domácnosti, garáži, pergole nebo chatce, doporučujeme zakoupit rigidní (pevný) panel s větším výkonem a instalovat jej na zeď nebo střechu. Mějte také na paměti, že i když je bateriová stanice svým provozem zcela tichá, při nabíjení nebo při odběru více spotřebičů si stanice zapne samovolně větráky pro ochlazení baterií. Hluk to není enormní (přirovnali bychom to k zapnuté herní konzoli Play Station), nicméně baterii trochu uslyšíte. 

Závěr

Bateriové stanice jsou a budou jednoznačně svěží vítr v turbulentní době zdražování energií a v pohledu na bezemisní energie. „Uložená energie“ při cestování plus možnost solárního dobíjení dává smysl. Při instalaci pevných solárních panelů na dům, garáž, pergolu nebo chatku můžete navíc ušetřit, obzvlášť přes léto, nemalé peníze.

Líbí se ti článek?