Jak vybírat vibrační desky, pěchy nebo řezačky spár?

Jak vybírat vibrační desky, pěchy nebo řezačky spár?

Pro zhutnění (vibrování) zeminy a štěrků při stavbě silnic, chodníků nebo základů domu potřebujete kvalitní vibrační desky, případně pěchy. Tyto stroje slouží ke zvýšení únosnosti podloží, zamezují sesedání půdy, omezují propustnost vody, brání poškození mrazem a celkově zvyšují stabilitu podloží. Jak ale vybrat vhodný typ?

 

Hned na úvod – rozhodně hutnění zeminy a štěrků nepodceňujte. Pakliže k němu během stavby nedojde, býváme svědky sesedání silnic, propadání chodníků, praskání základů či zdí domů, porušování potrubí, půdní eroze a dalších negativních jevů. Hutnění je přitom docela levný a jednoduchý způsob, jak zabránit budoucím drahým a komplikovaným opravám.

 

Co všechno byste měli hutnit?

 

Nejčastěji budete hutnit klasické zásypové hmoty, štěrky, zeminu, dále také živičné povrchy nebo podloží pro zámkovou dlažbu. U dlažby vyjma podloží zhutněte také její povrch, tím ji po položení pořádně zadusáte, vyrovnáte a pevně ukotvíte.

 

Platí, že na hutnění dlažby byste měli používat lehčí vibrační desky do asi 100 kg, abyste nepoškodili strukturu dlažby nebo neuštípali hrany. Podobné pravidlo platí i pro hutnění živice. Tu navíc ještě zkrápíte vodou, aby se k ní deska nepřilepila. Na zámkovou dlažbu nebo dlažební kostky nezapomeňte použít polyuretanovou podložku, která dlažbu chrání před poškozením.

 

Naopak na zeminu a štěrky můžete klidně použít mnohem těžší desky – ty nejvýkonnější váží skoro tunu. K tomu se však dostaneme později.

 

Jaké existují typy?

 

Vibrační desky dělíme na jednosměrné a obousměrné (tzv. reverzní). Dále existují speciální desky na asfalt, vibrační pěchy do výkopů a vibrační válce na větší plochy.

 

Jednosměrné vibrační desky jsou lehké přístroje do hmotnosti cca 120 kg, se kterými můžete jezdit pouze směrem vpřed. Vzhledem k jejich nízké hmotnosti to ale vůbec nevadí, s deskami se snadno otočíte a obecně se s nimi dobře manipuluje. Tyto desky efektivně hutní do hloubky 15-20 cm, doporučujeme je pro práce menší rozsahu nebo na zmíněné hutnění dlažby. Pro většinu firem představují ideální řešení.

 

Obousměrné (reverzní) vibrační desky váží od 160 kg až do jedné tuny – a jsou vybavené hydraulickým pojezdem vpřed i vzad. Vzhledem k vysoké hmotnosti je totiž manipulace s nimi mnohem náročnější, takže v některých situacích by bylo dost obtížné desku otočit. Pak přichází na řadu zpátečka. Reverzní desky doporučujeme pro hutnění vrstev až do hloubky 40 cm a na velkých plochách.

 

Asfaltové vibrační desky se příliš neliší od těch jednosměrných, na rozdíl od nich ale mívají zahnutý spodní okraj desky. Díky tomu na povrchu nezanechávají stopy a jsou tak vhodné k hutnění asfaltu nebo živičných povrchů, kde jsou povrchová úprava a výsledný vzhled důležité.

 

Vibrační pěchy slouží pouze k hutnění zemin a štěrků, na asfalt či živici je nepoužívejte. Pěchy využívají rázový účinek a vzhledem ke svým parametrům se nejvíce hodí do úzkých výkopů. Mají totiž velmi úzkou hutnící patku (okolo 30 cm) a jsou lehké (okolo 70 kg), takže s nimi dokážete pracovat i v místech, kam by se vám klasické vibrační desky nevešly. Přesto nabízí velmi slušný hutnící výkon.

 

 

Jak je to s výkonem?

 

Výkonem se u vibračních desek, pěchů a válců myslí zejména odstředivá (hutnící) síla. Dále svou roli ve výkonu hrají hmotnost přístroje, amplituda vibrace nebo frekvence.

 

Odstředivá, případně hutnící síla se u vibračních desek a pěchů pohybuje v rozmezí zhruba 10 – 100 kN.

 

Méně výkonné desky (cca do 15 kN) používejte pro „hobby“ účely, hutnění zeminy, štěrku či dlažby u méně namáhaných chodníků, v okolí bazénů atp. Jsou vhodné k hutnění do hloubky asi 15-20 cm, pokud potřebujete hlouběji, musíte hutnit po vrstvách.

 

Středně výkonné přístroje (cca od 15 do 20 kN) už jsou určené k profesionální použití, můžete s nimi hutnit např. podklad pro základovou desku, příjezdovou cestu atp. do hloubky asi 30 cm. Při hlubším podkladu opět hutněte po vrstvách.

 

Vysoce výkonné vibrační desky nad 20 kN hutní do hloubky 30 cm a více – nejtěžší desky vážící přes 700 kg až do hloubky 75 cm. Přesto doporučujeme hutnit raději po menších vrstvách, aby nedošlo k tomu, že nějakou část zhutníte nedostatečně nebo úplně vynecháte. Tyto desky dokážou zhutnit i velmi rozsáhlé plochy – např. podklad pro parkoviště nebo stavební základy velkých průmyslových objektů či obchodních domů.

 

Hmotnost vibračních desek bývá přímo úměrná k odstředivé síle. Lehčí vibrační desky do 100 kg mívají hutnící sílu do 20 kN a jsou vhodné jak pro hutnění zeminy, tak i živice nebo podloží a povrchu dlažby.

 

Těžší desky nad 100 kg a s hutnící silou nad 20 kN používejte primárně na hutnění zeminy, protože na živici by vám dělaly otisky a dlažbu by zase mohly poškodit. Výjimkou jsou velké a těžké dlaždice, které by tlak těchto desek měly vydržet.

 

 

Frekvence značí počet vibrací přístroje za sekundu provozu. Není pravda, že čím vyšší frekvence, tím lepší přístroj. Nižší frekvence se hodí pro hutnění těžké zeminy, na asfalt a sypké materiály je naopak účinnější frekvence vysoká.

 

Rychlost a pohodlí práce

 

Při výběru vibrační desky sledujte také parametr pracovní rychlost, protože desky po spuštění pracují a posouvají se vpřed „samy“, vy je po povrchu pouze vedete.

 

 

Hodně záleží i na motoru

 

To, co vibračním deskám dodává jejich sílu, je motor. Jeho výkon musí být úměrný požadovanému výkonu stroje. Mnohé tabulkové hodnoty udávají vysoké odstředivé síly, ale při podrobnějším zkoumání zjistíte, že výrobce stroj osadil poddimenzovaným motorem.

 

U vibračních pěchů se nejčastěji setkáte s motory HONDA a SUBARU, kdy moderním trendem je používat řadu motorů pro vibrační techniku (pěchy) Honda GX 100 nebo Subaru EH12-2.

 

Malé vibrační desky o hmotnosti 60-100 kg bývají vybaveny motory HONDA GX 160, popřípadě SUBARU EX17 u vibračních desek do 400kg výkonově dostačuje jednoválcový motor GX 390. U nás máte na výběr také levnější variantu čínského kvalitního výrobce  - Motory LONCIN.

 

Líbí se ti článek?